CO-OP RESOURCES THAT LEAD TO SUSTAINABLE COMPETITIVE ADVANTAGE

Autores

  • Mirian Magnus Machado
  • Daniela Oliveira Henkels
  • Michael Samir Dalfovo
  • Andressa Gonçalves

DOI:

https://doi.org/10.7213/rebrae.10.001.AO03

Palavras-chave:

Co-ops, "Well-resourced" Based View, Sustainable Competitive Advantage.

Resumo

This study aims to analyze the organizational resources to assist the co-op to achieve sustainable competitive advantage. The unit of analysis in this study, the co-op itself, has been showing on the market, its growth last year was more than 30%, reaching the second place in its segment on a national level. From this market segmentation are used various resources, as well as physical, human and organizational. The theory of research based view on resources and VRIO model provided the theoretical basis for this study. The research was used characterized with descriptive and objective quantitative method, and data collection via survey and secondary sources. As an instrument of collection, a questionnaire was used; which has been already validated by other theoretical studies. The questionnaire was applied with tactical and strategic-level managers of the co-op, whereas a total of 152 answers respecting a sampling error of approximately 6%. For analysis of the primary data statistic was used: relative frequency, average, standard deviation, Pearson correlation and factor analysis. The main results obtained for a sustainable competitive advantage are physical capital resources with greater perception of influence. The feature of organizational capital was considered of minor influence to the achievement of competitive advantage. However, it is noteworthy that the major averages highlight the items: ethics and respect to Member (physical Capital resource), the mark of the co-op (feature of Organizational Capital), the training offered by co-op and the benefits offered by the cooperative (Human Capital resource). This work helps the perception of managers who experience the daily life of the co-op, in relation to available resources, highlighting the points to be worked out and that today are a source of competitive advantage. Therefore, enabling new research as well as relating to organizational resources.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

BANDEIRA-DE-MELLO. R.; CUNHA, C. A natureza e a dinâmica das capacidades organizacionais no contexto brasileiro: uma agenda para pesquisas sobre a vantagem competitiva das empresas brasileiras. In: ENCONTRO ANUAL DA ASSOCIAÇÃO NACIONAL DOS PROGRAMAS

DE PÓS-GRADUAÇÃO EM ADMINISTRAÇÃO (XXV ENANPAD). Anais... Campinas, 2001, 15 p.

BARBETTA, P. A. Estatística aplicada às ciências sociais.5. ed., Florianópolis: Ed. da UFSC, 2002.

BARNEY, J. B. Firm resources and sustained competitive advantage. Journal of Management, v.17, n. 1, p. 99-120, 1991.

BARNEY, J. B. Gaining and sustaining competitive advantage. 2nd. Ed. New Jersey: Prentice Hall. 2002.

BARNEY, J. B.; HESTERLY, W. S. Administração estratégica e vantagem competitiva. São Paulo:Pearson Prentice Hall, 2007.

BRASIL COOPERATIVO. Disponível em<http://dicc.brasilcooperativo.coop.br/>, Acesso em:20 de maio2015.

CRESWELL, J.W. Projeto de pesquisa: métodos qualitativo, quantitativo e misto.3. ed. Porto Alegre, 2010.

DALFOVO, M. S.; RUTZEN, F.; MACHADO, M. M.; GONÇALVES, A. Recursos para Vantagem Competitiva Sustentável no Segmento da Construção Civil. Rev. FSA, Teresina, v. 13, n. 5, p. 3- 25. set.out. 2016.

ERARDT, L. Recursos de Franchising que levam a vantagem competitiva sustentável, 2013.

Trabalho de Conclusão de Curso. (Graduação) - Curso de Administração, Instituto Blumenauense de Ensino Superior, Blumenau, 2013.

GIL, A. C. Métodos e técnicas de pesquisa social. 5. ed. São Paulo: Atlas, 2006.

HAIR, J. F.; et al. Análise multivariada de dados. 5ª ed.Porto Alegre: Artmed, 2005. HAIR, Jr.; et al. Análise multivariada de dados. 6ª ed. Porto Alegre: Bookman, 2009.

OCB. Organização das Cooperativas Brasileiras. Disponível em: <http://www.ocb.org.br/>. Acesso em: 20 set. 2014.

OCB. Organização das Cooperativas Brasileiras. Disponível em: < http://www.ocb.org.br/>Acesso em: 29 maio 2015.

OLIVEIRA, D. de P. R. de. Estratégia empresarial e vantagem competitiva: como estabelecer, programar e avaliar. 3. Ed. ver. São Paulo: Atlas, 2001.

OLIVEIRA, J.M. S.R.; LAGES, V.D.; Morais, M.P. de. Cooperativismo e estratégias competitivas: um estudo de multicascos nas cooperativas de crédito mútuo e de crédito rural nas cidades de Minas Gerais. Disponível em: <http://goo.gl/wGtMuA>. Acesso em: 23 maio 2015.

OMAKI, E. T. Recursos intangíveis e desempenho em grandes empresas brasileiras: avaliações dos recursos intangíveis como estimadores de medidas de desempenho financeiras. In: ENCONTRO

DA ASSOCIAÇÃO NACIONAL DE PÓS-GRADUAÇÃO E PESQUISA EM ADMINISTRAÇÃO, 2005, Brasília. Anais... ENANPAD, XXIX. Brasília: ANPAD, 2005.

PAVÃO, Y.; et al. Produção Científica Direcionada A Visão Baseada em Recursos (Resource BasedView - RBV): Uma Investigação Longitudinal, ANPAD, Recife, 2009.

PAVÃO, Y. M. P.; SEHNEM, S.; HOFFMANN, V. E. Análise dos recursos organizacionais que sustentam a vantagem competitiva. RAUSP, São Paulo, v. 46, n. 3, p. 229-246. jul./ago. 2011.

PEHRSSON, A. Strategy competence: a key profitability driver. Strategic Change.Chi Chester: v.9, n.2, p. 89, mar/abr. 2000.

PENROSE, E. The theory of the growth of the firm. New York: John Wiley, 1959.

PETERAF, M. A. The Cornerstones of competitive advantage: a resource-based view. Strategic Management Journal, v. 14, p. 179 – 191, 1993.

PORTER, M. E. Competitive strategy: techniques for analyzing industries and competitors. New York: Free Press, 1980.

PRAHALAD, C. K.; HAMEL, G. The core competence of the corporation. Disponível em:<https://faculty.fuqua.duke.edu/~charlesw/s591/willstuff/oldstuff/PhD_2007-

/Papers/C08/Prahalad_Hamel_1990.pdf>. Acesso em: 14 set. 2014.

RICHARDSON, R. J. Pesquisa social: métodos e técnicas. 3 ed. São Paulo: Atlas, 1999.

SANTOS, V.; CANDELORO, R. Trabalhos acadêmicos: uma orientação para as pesquisas e normas técnicas. Porto Alegre: AGE, 2006.

TEECE, D. J.; PISANO, G.; SHUEN, A. Dynamic Capabilities ant strategic management. Strategic Management Journal, v. 18, n.7, p. 509 – 533, 1997.

TERRA, J. C.C. Gestão do conhecimento: o grande desafio empresarial: uma abordagem baseada no aprendizado e na criatividade. São Paulo: Negócio, 2001.

Downloads

Publicado

2017-07-27

Como Citar

Magnus Machado, M., Oliveira Henkels, D., Dalfovo, M. S., & Gonçalves, A. (2017). CO-OP RESOURCES THAT LEAD TO SUSTAINABLE COMPETITIVE ADVANTAGE. REBRAE, 10(1), 53–71. https://doi.org/10.7213/rebrae.10.001.AO03

Edição

Seção

Articles