Production of the organic cocoa in the amazon: a case study of the amazon organic products cooperative – COPOAM
DOI:
https://doi.org/10.7213/rebrae.09.003.AO09Palabras clave:
Amazon, Cooperativism, Cocoa, Organic Production.Resumen
This article aims to show the results and discussions of the exploratory descriptive research carried out by the Cooperative of Organic Products of the Amazon (COPOAM), which is composed of cocoa producers part of agricultural families cooperative located in the Transamazon Highway region, state of Pará. The main purpose of this research is to illustrate the producer’s strategies towards production and marketing of organic products. This work also demonstrates the cooperative's market expansion based on its formalized contracts and sustainable development practices, which can stimulate initiatives that promote the good use of natural resources in the Amazon, as well as participatory management of the territory. Such actions contribute to local development in a needy and anthropized region.Descargas
Citas
BEGNIS, H. S. M.; AREND, S. C.; ESTIVALETE, V. F. B. Em frente ao espelho: a produção do conhecimento em cooperativas na Revista de Economia e Sociologia Rural. Rev. Econ. Sociol. Rural, v.52, n.1 Brasília, jan./mar, 2014.
BEUREN, I. M. et al. Como elaborar trabalhos monográficos em contabilidade: teoria e prática. 3. ed., atual. São Paulo, SP: Atlas, 2006.
CEPLAC - Comissão Executiva do Plano da Lavoura Cacaueira. BRASIL. Ministério da Agricultura. SUEPA - Superintendência do Desenvolvimento das Regiões Cacaueiras no Estado do Pará. Centro de Pesquisa do Cacau. Relatório anual da previsão de safra no estado do Pará – 2015. Pará, 2015.
CASTANHEIRA, M. E. M.; PEREIRA, J. R. Ação coletiva no âmbito da economia solidária e da autogestão. Revista Katálysis, v. 11, n. 1, p. 116-122, 2008.
ESTIVAL, S. G. K. et al. Diagnóstico de gestão das cooperativas de produtores que participam do Programa Cacau Orgânico na Região Transamazônica do Pará no Brasil, 2015, Ilhéus, Bahia.
FRANZ, C. M.; AZAMBUJA, F. M. A Contribuição do Cooperativismo de Crédito para a Eficiência Econômica e Eficácia Social. Disponível em:
http://www3.pucrs.br/pucrs/files/uni/poa/direito/graduacao/tcc/tcc2/trabalhos2006_2/cristiane .pdf>. Acesso em: 13 fev 2015.
GODOY, A. S. Introdução à pesquisa qualitativa e suas possibilidades, In Revista de Administração de Empresa, v. 35, n. 2, mar/abr. 1995.
GONÇALVES, J. Histórico do movimento cooperativista brasileiro e sua legislação: um enfoque sobre o cooperativismo agropecuário. XLIII Congresso da SOBER - Sociedade Brasileira de Economia e Sociologia Rural. CD Rom. Ribeirão Preto, 2005.
LEAL, A. R., COTRIM, D. A Inserção das Mulheres no Cooperativismo: estudo de caso COOMAFITT. Rio Grande do Sul, 2013. Disponível em:
http://www.emater.tche.br/site/arquivos_pdf/teses/Adriana%20Leal.pdf. Acessado em Fevereiro de 2016.
LEITE, J. S. Princípios Cooperativos 2010. Disponível em:
http://www.cases.pt/0_content/actividades/doutrina/princ%C3%ADpios_cooperativos__de_Jo%C3%A3o_Salazar_Leite.pdf. Acesso em: 14 fev. 2016.
LEMOS, L. R.; TORTATO, U. Canais de distribuição e vantagem competitiva sustentável: uma análise baseada em recursos da firma. REBRAE. Revista Brasileira de Estratégia, Curitiba, v. 2, n. 2, p. 121-132, maio/ago. 2009.
MARSCHALL, C. R. Motivações para o cooperativismo na pequena propriedade. O&S - Salvador, v. 16 - n. 49, p. 287-306 - abril/Jun, 2009.
MORAIS, E. E. et al. Propriedades coletivas, cooperativismo e economia solidária no Brasil.
Serv. Soc. Soc., São Paulo, n. 105, p. 67-88, jan./mar. 2011.
OCB - ORGANIZAÇÃO DAS COOPERATIVAS BRASILEIRAS. Cooperativismo: OCB 2016. Disponível em: http://www.ocb.org.br/site/cooperativismo/.asp.asp. Acesso em: 13 fev 2016.
OCB-PA ORGANIZAÇÃO DAS COOPERATIVAS BRASILEIRAS – PARÁ. OCB/PA 2016. Disponível em: http://www.ocbpa.belemvirtual.com.br/pagina.php?cat=165. Acesso em: 13 fev. 2016.
PORTER, M. E; KRAMER, M. R. Creating shared value. Harvard Business Review, Jan-Feb,2011. Disponível em português em: http://www.hbrbr.com.br/materia/criacao-devalorcompartilhado. Acessado em fevereiro de 2016.
REISDORFER, V. K. Introdução ao cooperativismo: Universidade Federal de Santa Maria, Colégio Politécnico, Rede e-Tec Brasil, 2014.
SEBRAE – SERVIÇO BRASILEIRO DE APOIO ÀS MICRO E PEQUENAS EMPRESAS 2016. Disponível em: http://www.sebrae.com.br/sites/PortalSebrae/sebraeaz/Com%C3%A9rcio-Justoe-Solid%C3%A1rio:-inclus%C3%A3o-com-responsabilidade. Acesso em: 13 fev. 2016.
SERIGATI, F. C.; AZEVEDO, P. F. Comprometimento, características da cooperativa e desempenho financeiro: uma análise em painel com
as cooperativas agrícolas paulistas. Revista de Administração. São Paulo, v. 48, n. 2, p. 222-238, 2013.
SILVA, R. M. A. Políticas Públicas de Economia Solidaria: Avanços, Desafios e Perspectivas. Diálogo, In: Congresso Luso Afro Brasileiro de Ciências Sociais, 2011, Salvador.
SOUSA, D. N.; AMODE, N. B. P.; MACEDO, A. S.; MILAGRES, C. S. F. A comunicação na articulação
agroindustrial entre uma cooperativa central, suas cooperativas singulares e cooperados. Rev. Econ. Sociol. Rural, v. 52, n.3 Brasília jul/set. 2014.
SOUZA, M. T. S.; PAULA, M. B.; SOUZA-PINTO, H. O papel das cooperativas de reciclagem nos canais reversos pós-consumo. Revista de Administração de Empresas, São Paulo, v. 52, n.2, mar/abr. 2012, 246-262, 2012.