Innovation in the agro-industrial poultry meat companies of Paraná
DOI:
https://doi.org/10.7213/rebrae.08.003.AO03Palabras clave:
Innovation, decision, technology strategy, chicken agribusiness.Resumen
The goal of this study is to analyze the decision of poultry meat companies in the state of Paraná to innovate. The methodological procedures involved field research that gathered information on innovative behavior from a questionnaire about innovative behavior and descriptive statistics. The companies were grouped by similarities in export behavior, size and innovation in products and processes. The results showed that medium-large and large companies are innovative, have an R&D sector and export their products. Small and medium companies make innovations by purchasing machinery and equipment, and meet the domestic demand. In most cases, the process of innovation is new to the company, but only the great enterprises make innovations that will be considered new to the market. The main sources of innovations are of foreign origin and most companies make decisions by manager coalition – Carnegie’s and Incremental models. Large companies use defensive technology strategy, invest up to 0.38% of sales in innovations and use public funds to finance R&D.Descargas
Citas
ABPA – Associação brasileira de proteína animal. Relatório anual 2014. Disponível em:
<http://www.ubabef.com.br/files/publicacoes/8ca705e70f0cb110ae3aed67d29c8842.pdf>.
Acesso em: 25/nov./2014.
BATEMAN, T. S.; SNELL, S. A. Administração: novo cenário competitivo. 2. ed. São Paulo:
Atlas, 2006.
BUENO, M.P.; ARAUJO, G.C.; SPROESER, R.L.; SOUZA, I.F. Apropriação de valor bruto nas transações econômicas da cadeia produtiva da avicultura de corte. In: Encontro Nacional da ANPAD, 31. Rio de Janeiro: ANPAD (CD-ROM), 2007.
CABRAL, J. E. O.; TRAILL. B. W. Determinants of a firm’s likelihood to innovate and intensity of
innovation in the Brazilian food industry. Chain and Network Science. v. 1 n. 1, june, 2001.
Disponível em:
<http://wageningenacademic.metapress.com/content/3q95456662865652/>. Acesso em:
/06/2010.
CARLETTI FILHO, P. T. Divisão de custos e alimento estratégico de uma cadeia de suprimento integrada verticalmente: o caso do frango brasileiro. 2005. 120f. Dissertação. Mestrado em Economia Aplicada da Escola Superior Luiz de Queiroz, Universidade de São Paulo.
Piracicaba, 2005.
CHESBROUGH, H. W. The era of open innovation. MITSloan Mangement Reviw. V. 44, n. 3, p.
-42, 2003.
CHRISTENSEN, J. F. Asset profiles for technological innovation. Institute of Industrial Economics and Strategy. Copenhagen Business School. Copenhagen, Dinamark. Research Policy. 24
(1995) 727-745.
COHEN, M. D.; MARCH J. G.; OLSEN, J. P. A Garbage Can Model of Organizational Choice. Administrative Science Quarterly, Vol. 17, No. 1. (Mar. 1972), pp. 1-25.
CYERT, R. M.; MARCH, J. G. A behavioral theory of firm. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.
DALLA COSTA, A. J.; PETIT, P.; BITTENCOURT, M. V. L. Innovations, technologies and economic
development: an evolutionary view of the Brazilian poultry industry and its firms. III Research Workshop on Institutions and Organizations. São Paulo: USP, IBMEC and FGV-SP,
October 13th to 14 th, 2008.
DE NEGRI, F.; ALVARENGA G. V. A primarização da pauta de exportações no Brasil: ainda um
dilema, Boletim Radar, IPEA, n. 13, p. 7-14, abril, 2011.
DE NEGRI, J. A.; SALERNO, M. S.; CASTRO, A. B. Inovações, padrões tecnológicos e desempenho
das firmas industriais brasileiras. In: DE NEGRI, J. A.; SALERNO, M. S. (Orgs.) Inovações, padrões tecnológicos e desempenho das firmas industriais brasileiras. Brasília: IPEA, 2005,
p. 5-46.
DOSI, G. "Technological Paradigms and Technological Trajectories: a suggested interpretation
of the determinants and directions of technical change". Research Policy, v. 11 n. 3, 1982.
p.147-162.
DOSI, G. Mudanças técnicas e transformação industrial: a teoria e a aplicação na indústria
de semicondutores. Campinas: Editora da Unicamp, 2006. (Clássicos da Inovação).
DOSI, G.; NELSON, R. R. An introduction to evolutionary theories in economics. Journal of
Evolutionary Economics.v. 4, n. 3, pp. 153-172, 1994.
EDQUIST, C. "Design of innovation policy through diagnostic analysis: identification of systemic problems (or failures)," Industrial and Corporate Change, Oxford University Press, vol.
(6), pages 1725-1753, December 2011.
EISENHARDT, K. M.; ZBARACKI, M. J. Strategic decision making. Strategic Management Journal. v. 13, p. 17-37, 1992.
FAPESP – Fundação de Amparo à Pesquisa de São Paulo. Indicadores de ciência, tecnologia
e inovação em São Paulo 2010. Disponível em: <http://www.fapesp.br/indicadores2010>.
Acesso em: 22/08/2011.
FREEMAN, C.; SOETE, L. As inovações e as estratégias das firmas. In: A economia da inovação
industrial. CAMPOS, A. L. S.; COSTA, J. O. P. (Trad.). Campinas: Editora da UNICAMP, 2008.
(Clássicos da Inovação).
JONES, G. R. Teoria organizacional: Textos e casos. 3. ed. New Jersey: Prentice Hall. 2001.
KANNEBLEY, S. Jr.; PORTO, G. S.; PAZELLO, E. T. Inovação na indústria brasileira: uma análise
a partir da PINTEC. Revista Brasileira de Inovação, v.3, n.1, jan./jun./2004.
LEMOS, C. Inovação na era do conhecimento. Ciência, Tecnologia & Sociedade - Parcerias
Estratégicas, n. 8, p. 157-179, maio/2000. Disponível em:
<http://www.cgee.org.br/arquivos/pe_08.pdf>. Acesso em: 21/01/2011.
LINDBLOM, C. E. The Science of "Muddling Through". Public Administration Review, Vol. 19,
No. 2. (Spring, 1959), pp. 79-88.
MINTZBERG, H.; RAISINGHANI, D.: THEORET, A. The structure of unstructured decision making, Administrative Science Quarterly, 1976. vol. 17. p.1-25.
MORCEIRO, P.; FARIA, L.; FORNARI, V.; GOMES, R. Por que não baixa tecnologia? 39º Encontro
Nacional de Economia. Associação Nacional de Encontros de Economia - ANPEC, 2011. Foz
do Iguaçu, Pr. Disponível em: <http://anpec.org.br/encontro/2011/inscricao/arquivos/000-
effc6ade16a3ae18ff014af4a3eba8c.pdf>. Acesso em: 21/12/2011.
OCDE. Manual de Oslo: Proposta de diretrizes para coleta e interpretação de dados sobre
inovação tecnológica. FINEP: tradução em português, 2005.
PAVITT, K. Sectorial patterns of technical change: towards a taxonomy and a theory. Research
Policy, vol. 13 (6), 1984, pp. 343-373.
POSSAS, M. L. Em direção a um paradigma microdinâmico: a abordagem neoschumpeteriana.
In: AMADEO, E. (org.) Ensaios sobre economia política moderna. São Paulo: Marco Zero,
p. 157-177.
QUADROS, R.; FURTADO, A.; BERNARDES, R.; FRANCO, E. Technological innovation in brazilian industry: an assessment based on the São Paulo innovation survey. Technological Forecasting and Social Change. 67(2-3): 203-219, jun., 2001.
SANTINI, G. A.; PIGATTO, G. Estratégias tecnológicas e de posicionamento da oferta de carne
de frango nacional. Organizações Rurais & Industriais, v. 10, n. 2, p. 239-249, 2008.
SBRAGIA, R.; STAL, E.; CAMPANÁRIO, M. A.; ANDREASSI, T. Inovação: como vencer esse desafio empresarial. São Paulo: Clio, 2006.
SCHUMPETER, J. Capitalismo, socialismo e democracia. Rio de Janeiro: Zahar Editores,
STAL, E; CAMPANÁRIO, M. A. Indicadores de inovação tecnológica em empresas brasileiras
internacionalizadas. In: Simpósio de Gestão da Inovação Tecnológica, 26, 2010. Vitória: ANPAD (CD-ROM) 2010.
TIDD, J.; BESSANT, J.; PAVITT, K. Gestão da Inovação. 3. ed. Porto Alegre: Bookman, 2008.